Gadgets, Techgirl
7 iPhone functies die je nog niet kende
Apple voegt voortdurend nieuwe functionaliteiten toe aan de iPhone, maar sommigen zitten zo diep verborgen dat vrijwel niemand ze kent. Tijd om daar verandering in te brengen! Na uitgebreid spitten en testen hierbij zeven iPhone functies waar je het bestaan niet van wist (maar wel wilt weten).
1. Tekstvervanging
“Hey Merel, wat is je adres ook alweer?” die vraag krijg ik regelmatig van vrienden die langskomen. Om niet keer op keer mijn hele adres te hoeven typen, heb ik daarvoor een snelcode aangemaakt. Zodra ik ‘aadres’ intyp, vervangt autocorrect die code automatisch voor mijn volledige adres. Deze functie heet Tekstvervanging en kan je instellen via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Tekstvervanging. iPhone heeft al een aantal suggesties gegeven voor notoire laatkomers. Om te voorkomen dat een gewoon woord als ‘adres’ automatisch vervangen wordt, kan je de eerste letter dubbel doen om een snelcode aan te geven. Zo heb ik behalve mijn adres (aadres) ook m’n e-mailadres (eemail) en rekeningnummer (rrek) erin staan bijvoorbeeld.
2. (Iets) sneller cijfers invoeren
Nee, het is geen wereld van verschil, maar wel leuk om te weten dat het kan: nóg sneller een cijfer invoegen tijdens het typen. Druk op het nummertoetsenbord en houd hem ingedrukt. Slide met je vinger over het scherm naar het gewenste cijfer en laat daar los. Zodra je loslaat schiet het toetsenbord automatisch terug naar QWERTY. Scheelt toch weer.
3. Loco locatietracking
Wist je dat je iPhone precies bijhoudt waar je wanneer bent geweest? Apple verzamelt automatisch je locatiegegevens, bijvoorbeeld om reclame op basis van je locatie te kunnen tonen, tenzij je dit handmatig uitzet. Noem me ouderwets, maar ik ben van mening dat Apple niet nog meer geld aan mij hoeft te verdienen door middel van iAds. Instellen welke systeemfuncties wel en niet je locatie mogen gebruiken doe je bij Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem (onderaan).
Maar dat is nog niet alles. De functie ‘Veelbezochte locaties’ maakt het helemaal bont. Deze staat standaard aan en houdt precies bij je waar bent geweest. Om het nog enger te maken: hij slaat ook de tijdscodes op van wanneer tot wanneer precies je ergens bent geweest. Misschien handig als je je partner verdenkt van vreemdgaan, maar vooral scary shit. Heel snel geschiedenis wissen en uitzetten die functie!
4. Multitasken in e-mails
Terwijl je een mail aan het opstellen bent iets opzoeken in je inbox of nieuw binnengekomen mails lezen? Het is nu niet meer nodig om je mail te annuleren en naar je concepten te laten verdwijnen. In plaats daarvan tik je op de bovenkant van het venster – tussen ‘Annuleer’ en ‘Stuur’ – en veeg je je concept met een soepele vingerbeweging naar onderen. Je concept komt onderaan je scherm te staan vanwaar je hem met één tik weer activeert om verder te typen. Je kan ook meerdere concepten tegelijkertijd open hebben staan. Als je hierop tikt, kan je wisselen tussen e-mails zoals je tussen webpagina’s wisselt in Safari.
5. Self-destruct berichten
“This message will self-destruct in two minutes”. Jawel, het kan echt! Met iMessage kan je audio- en videoberichten sturen die zichzelf na twee minuten automatisch opblazen. Bij wijze van spreken dan. Ga naar Instellingen > Berichten > Audio/videoberichten > Verlopen. Hier kan je instellen om berichten na twee minuten te laten verdwijnen. De ontvanger kan er overigens voor kiezen om je bericht alsnog te bewaren, dus helemaal Mission Impossible is het niet.
6. Vijftig tinten grijs
In het Toegankelijkheidsmenu zitten meerdere verrassende functies. Grijstinten bijvoorbeeld. Zowel voor de nostalgische mens als voor degene die immer op zoek is naar manieren om de batterijduur van z’n iPhone te verlengen. Je stelt je telefoon in op grijstinten via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Grijstinten. Super snel switchen tussen kleur en grijstinten als je batterij bijna leeg is? In hetzelfde menu vind je helemaal onderaan de optie ‘Activeringsknop’. Stel deze in op ‘Grijstinten’ om met een druk op de thuisknop (nou ja eigenlijk drie) te switchen tussen full color en vijftig tinten grijs.
7. Good vibes only
Wil je wel eens een andere vibratie in je broek? Maak een eigen trilstand aan! Oké, dat klonk nogal dubbelzinnig… Hoe dan ook, je persoonlijke vibe maak je aan inInstellingen > Geluiden > Beltoon > Trillen > Maak nieuwe trilling. Trommel bijvoorbeeld je favoriete drumsolo op je scherm en sla hem op als nieuwe trilling voor inkomende gesprekken en berichten. Je kan ook specifieke trillingen aan contacten toewijzen. Persoonlijke trilstanden stel je in bij de contactpersoon zelf zoals je ook ringtones kan toewijzen.
Techgirl
Verbeter je marketingskills in 4 minuten met Primer
Contentstrategie, visual storytelling, zoekmachineoptimalisatie, informatiearchitectuur. Binnen communicatie en marketing lijken we te zijn doorgeslagen in het samenvoegen van interessant klinkende woorden tot nieuwe vaktermen. Toch zijn ze niet zonder betekenis. Het vakgebied is sterk in ontwikkeling, maar hoe blijf je bij? En belangrijker nog: wanneer vind je daar tijd voor? Google legde dit vraagstuk voor aan haar eigen marketeers. Het resultaat is de gratis app Primer.
Primer biedt strak vormgegeven crash courses van drie tot vijf minuten op het gebied van adverteren, content, analyse en strategie. Binnen de vier domeinen worden iedere week nieuwe lessen toegevoegd die ingaan op een specifiek onderwerp. De lessen zijn gecomprimeerd tot flash cards die je één voor één langsloopt door ze van je scherm te vegen. Interessante inzichten kan je vastpinnen zodat ze in je persoonlijke overzicht komen te staan. De handen-uit-de-mouwen inhoud dwingt je direct na te denken en de kennis toe te passen op je eigen werk. Iedere les eindigt met gepersonaliseerde vervolgstappen in de vorm van bijvoorbeeld een to-do-lijst.
Laat je niet afschrikken door het weinig inspirerende logo en het feit dat de lessen in het Engels zijn. De inhoud is goed te begrijpen en biedt praktische handvaten voor zowel beginnende ondernemers als ervaren marketing- en communicatieprofessionals. Volg bijvoorbeeld een lesje storytelling in drie minuten met ‘Get customers interested by telling a great story’. Of stel direct een to-do lijst op voor het ontwikkelen of aanscherpen van je contentstrategie in de les ‘Make every post count with a content strategy’. Lang niet alles is vernieuwend, maar ook als opfriscursus is het handig. En of je nu op de trein wacht of op de wc zit, een lesje is altijd wel ergens in te voegen. Download Primer gratis voor iOS of Android.
Aziëreis, Techgirl
Tech je weg door China: zo omzeil je online censuur in China
Grote kans dat je smartphone made in China is, maar hem gebruiken binnen de communistische grootmacht zelf is nog een hele uitdaging. Mijn vriend en ik zijn na ruim vier maanden backpacken door Zuidoost-Azië afgelopen week aangekomen in China. Daar liepen we al snel tegen China’s online censuur aan. Om zowel de eigen markt als haar inwoners te ‘beschermen’, zijn zo’n 3.000 websites in China geblokkeerd, waaronder Google, Facebook, YouTube, Flickr, Twitter, Dropbox én alle aanverwante diensten. En dat maakt het reizen in China knap lastig. Want hoe kom je dan bijvoorbeeld bij je hotelreservering in je Gmail?
Het omzeilen van China’s bemoeizucht is eigenlijk kinderlijk eenvoudig met een VPN (virtual private network) app. Deze verbergt het IP-adres van het netwerk dat je gebruikt en versleutelt je data, zodat nieuwsgierige Chinese overheidsogen niet meer over je schouder mee kunnen kijken. Een VPN-verbinding is een soort tunnel: in plaats van direct verbinding te maken met het internet, verloopt de verbinding via een server op een andere locatie in de wereld. Kies je voor een server in Nederland dan bereik je het web via een Nederlands IP-adres zonder restricties. Bijkomend voordeel is dat je gegevens versleuteld verstuurd worden, waardoor je veilig kan surfen op openbare wifi-netwerken.
In de App Store en Google Play Store is een ruime keuze aan gratis en betaalde VPN apps. Nadeel is dat veel VPN-verbindingen onstabiel of langzaam zijn. Ik heb er meerdere getest en RoboVPN komt als beste uit de bus. Direct te gebruiken zonder account en de vormgeving is heerlijk simpel. Een aan- en uitknop, een knop voor een veilige verbinding en de keuze uit acht servers in verschillende landen waaronder Nederland en Amerika. Zodra je wifi hebt springt de VPN vanzelf aan waardoor je er nauwelijks omkijken naar hebt. Mocht je de app toch openen dan krijg je af en toe een reclame te zien, maar die is net zo snel weer weggeklikt. Verder is RoboVPN helemaal gratis (iOS only).
Een andere optie waar ik erg enthousiast over ben is TunnelBear, beschikbaar voor Android, iOS, PC en Mac. De app biedt een relatief snelle en stabiele verbinding ten opzichte van andere VPN-apps. Bovendien is hij prachtig vormgegeven en met gevoel voor humor. Je krijgt iedere maand 500MB gratis data. Als je dat erdoorheen gejaagd hebt (en dat gaat sneller dan je denkt) heb je de keuze uit verschillende betaalde pakketten. Je kan echter extra data per maand verdienen door je ziel te verkopen op Twitter. Eén tweet over TunnelBear levert je 1GB gratis data op, elke maand opnieuw.
Wist je trouwens dat je via een VPN-verbinding ook de regiorestricties op bijvoorbeeld Netflix kan omzeilen? Kies voor een Amerikaanse server en geniet van het uitgebreidere Amerikaanse aanbod.
Gastblog voor Techgirl.nl.
Aziëreis, Techgirl
6 onmisbare apps voor op reis
Ik ga op reis en neem mee… m’n GoPro, de e-reader, een bos aan stekkertjes en opladers, smartphone… Ik denk dat we ongeveer evenveel kilo aan gadgets als aan kleding hebben ingepakt voor onze reis door Azië. Je bent een Techgirl of je bent het niet ;-). In de drie maanden dat mijn vriend en ik inmiddels aan het backpacken zijn, is ook een heel aantal reisapps de revue gepasseerd. Dit is mijn top zes onmisbare apps voor op reis.
- Flickr
De kans dat je spullen gejat worden of kapot gaan is nu eenmaal aanwezig als je op reis gaat. Een camera of smartphone is wel weer te vervangen, maar wat als je daarmee ook al je foto’s kwijt bent? Het is mijn grootste nachtmerrie. Externe harddisk meeslepen dan maar? Pro-account aanschaffen bij Dropbox? Af en toe foto’s naar huis sturen met Wetransfer en hopen dat je ouders weten hoe dat werkt? Ik heb het allemaal overwogen tot ik me bedacht dat je bij Flickr 1.000 GB gratis opslagruimte krijgt. De app van Flickr maakt het helemaal makkelijk met de ‘Auto-Uploadr’-functie die automatisch de foto’s en video’s van je telefoon uploadt zodra je wifi hebt. Let wel op dat je ‘Use cellular data’ uit hebt staan om te voorkomen dat je je datategoed op je buitenlandse simkaart erdoorheen jast. Flickr Uploadr voor Mac maakt het feest compleet en maakt een back-up in de cloud van al je fotomappen, iPhoto-bibliotheek en eventuele foto’s op een externe harde schijf. En als we dan toch bezig zijn, wordt alles ook nog eens voor je ontdubbeld. Foto’s staan standaard op privé tot je er zelf voor kiest om ze op openbaar te zetten. Zo kun je meteen voor het thuisfront een online fotoboek on-the-go maken.
- Maps.me
Maps.me is in feite Google Maps maar dan offline. Van tevoren download je de kaart van het land van bestemming, al dan niet met routeplanning. De kaarten bevatten duizenden points-of-interest, van restaurants tot toeristische attracties en van hotels tot de dichtstbijzijnde geldautomaat. Ik gebruik de app minstens vijf keer per dag en het is meer dan eens onze redding geweest. Denk aan tuktuk-chauffeurs die beweren te weten waar je hotel is maar totaal geen sjoege hebben. Of wat dacht je van de weg terugvinden na een wandeling op eigen houtje door de rijstvelden? Enige grote nadeel is dat de app je batterij leegzuigt als je vergeet om hem volledig af te sluiten na gebruik. Desalniettemin is Maps.me een absolute must have, waar je ook naartoe gaat.
- Polarsteps
Deze nieuwe app van Nederlandse bodem brengt je reizen letterlijk in kaart. Polarsteps tekent automatisch de route die je hebt afgelegd op een interactieve kaart en biedt de mogelijkheid om foto’s en notities aan je stappen toe te voegen. Ideaal als je graag een dagboek bij wilt houden, maar het je aan tijd of discipline ontbreekt (of allebei). Ik was aanvankelijk bang dat het continu tracken van mijn locatie een aanslag zou plegen op m’n batterij, maar na drie maanden testen kan ik je verzekeren dat dit niet het geval is. Polarsteps biedt daarnaast statistieken over je reis en de mogelijkheid om hem te delen via de website die momenteel nog in bèta is. Met elke update wordt de ervaring beter en ik kan niet wachten tot het Polarsteps team meer functies toevoegt. Benieuwd hoe mijn reis tot nu toe eruit ziet? Bekijk hem hier.
- TripAdvisor
TripAdvisor is uitgegroeid tot de grootste reiswebsite ter wereld en daarmee een essentiële aanvulling op je reisgids. Jammer genoeg mist vaak nog het overzicht in de app. Bijvoorbeeld informatie over ticketprijzen en bereikbaarheid, of de mogelijkheid om reviews te sorteren op aantal nuttige stemmen. Sommige reviewers laten namelijk handige tips achter, maar om die te vinden moet je zoeken in de eindeloze stroom recensies. Naast de ruim 225 miljoen beoordelingen en meningen van andere reizigers biedt de app een handige ‘Nu in de buurt’-functie en de mogelijkheid om meer dan 300 steden vooraf te downloaden. Jammer genoeg is dat laatste vooralsnog voorbehouden aan wereldsteden. Daar waar je juist overal gratis wifi en geen offline versie nodig hebt.
- Valuta+
Simpele, dertien in een dozijn app, maar essentieel om valuta om te kunnen rekenen. Grootste pluspunten vanValuta+ ten opzichte van andere valutacalculators: overzichtelijke interface, meerdere valuta tegelijk omrekenen, werkt perfect offline en hij is gratis met beperkte reclame. Minpunt is dat Valuta+ niet de meest stabiele app is; hij wil nog wel eens crashen.
- Momondo
Op zoek naar goedkope vliegtickets? Probeer eens te zoeken via Momondo. Ook goedkope lokale airlines worden meegenomen in de zoekresultaten. Zo zijn wij al eens voor drie tientjes p.p. van Kuala Lumpur naar Manilla gevlogen. Overigens loont het om vervolgens niet via de link in Momondo maar direct bij de vliegmaatschappij zelf je ticket te boeken. Tussenpartijen lijken op het eerste gezicht goedkoper, maar voegen opeens aan het einde van je boeking een paar tientjes ‘administratiekosten’ toe.
Gastblog voor Techgirl.nl.
Aziëreis, Techgirl
Zes maanden backpacken door Azië
Achter Techgirl.nl zit een team van vaste redacteuren en gastbloggers. Ik, Merel, ben sinds kort zo’n gastblogger. Ik ben 27 jaar, woon in Amsterdam en werk als online content en marketing specialist voor een non-profit organisatie die zich inzet voor meer meisjes en vrouwen in de bèta, techniek en ICT. Mijn werk heb ik echter tijdelijk ‘opgeschort’ om samen met mijn vriend een half jaar op reis door Azië te trekken.
Ons avontuur is een maand geleden begonnen op Bali waar we drie weken lang als vrijwilliger hebben gewerkt voor het Turtle Conservation Project. De culturele introductieweek in Ubud samen met vrijwilligers van andere projecten was een ervaring op zich. Van kookcursus tot taalles en van het bezoeken van een traditionele dansvoorstelling tot letterlijk en figuurlijk ondergedompeld worden in het Hindoeïsme in de Holy Water Temple.
Vooral het ontmoeten van zo veel nieuwe mensen van verschillende achtergronden is ongelofelijk leuk. Je kent elkaar net 5 minuten en besluit om samen midden in de nacht de hoogste berg van Bali (3142 meter) te beklimmen. Wikipedia zegt het volgende over de Agung: “De Agung (Indonesisch: Gunung Agung) is een matig actieve vulkaan op Bali in Indonesië, die de hoogste berg op het eiland vormt. (…) De beklimming is vrij zwaar, lang en gevaarlijk.” Gelukkig heb ik dat pas naderhand opgezocht, anders was ik waarschijnlijk niet gegaan.
Om 01.30 uur ’s nachts begonnen we aan een klim van 3,5 uur met als doel op tijd boven te zijn voor de zonsopkomst. Het is een bizarre tocht: het enige wat je ziet, zijn je eigen voeten en die van degene voor je in het licht van je hoofdlamp. Twee Balinese gidsen die geen woord Engels spreken begeleiden ons en wijzen af en toe waar je je voeten neer moet zetten of jezelf omhoog kan trekken. Het is meer klauteren dan wandelen, maar het is het helemaal waard. In de ijzige wind sta ik een uur lang te kijken naar de horizon die van diepdonker blauw, naar rood naar oranje/roze kleurt. Terwijl mijn vriend filmt met de GoPro maak ik meer dan honderd foto’s. Overigens moet ik nog even niet denken aan de terugweg… Toch benieuwd hoe die was? Bekijk hier de timelapse.
Waar je ook komt in Bali, overal valt op hoe vriendelijk de mensen hier zijn. Je wordt door iedereen met een brede glimlach begroet en locals die ook maar een klein beetje Engels spreken vertellen je graag over hun eiland en cultuur. Een jongeman legt ons de spelregels uit van het hanengevecht waar we toevallig in zijn belandt (heftig!), een vrouw in de bus stopt ons een sabo toe (ziet eruit als een aardappel, smaakt naar kiwi) en de receptionist van onze homestay in Munduk (waar we onze laatste dagen op Bali verblijven) neemt ons mee een dagje uit met zijn familie.
De eerste maand is razendsnel voorbij gegaan. Daarin heb ik drie belangrijke dingen geleerd: je kan veel meer dan je denkt, vertrouw op de locals (behalve als ze een prijs noemen) en reizen is heel veel leuke mensen leren kennen. De komende maanden hoop ik je te vermaken met mijn reisverhalen en gaandeweg reistips te kunnen delen. Mocht je vragen of tips voor mijn reis door Azië hebben, laat ze achter in de comments.
Gastblog voor Techgirl.nl.
Gadgets, Techgirl
Hoeveel meters maak je in een voetbalwedstrijd?
Ik voelde me net een profvoetballer afgelopen week. Op dinsdag speelden we twee wedstrijden in de zilveren bekerfinale van Footy, een 7 tegen 7 voetbalcompetitie. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit een finale was tussen de teams uit ‘de onderste helft’ van de competitie. Desalniettemin een uitgelezen moment om de Fitbit Charge HR te testen, een activity tracker met hartslagmeter. Want hoeveel meters maak ik nu eigenlijk in een wedstrijd?
De eerste wedstrijd begint meteen goed: in de eerste 5 minuten heb ik 437 stappen gezet. In deze wedstrijd van 2x 25 minuten heb ik in totaal 4.999 stappen te gezet. Dat is de helft van de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ van 10.000 stappen per dag. Interessanter nog is het aantal kilometers: ruim 3,5 km! Eat your heart out, Arjen Robben!
Erg leuk zo’n Fitbit, met name als je veel beweegt. Ik betrap mezelf erop dat ik regelmatig m’n hartslag check, bewuster bezig ben met m’n gezondheid en zelfs een beetje word aangemoedigd om meer te bewegen. Wat ook interessant is, is het tracken van je gemiddelde hartslag in rust en je slaapritme. Confronterend ook, want afgelopen weekend was de gewenste 8 uur slaap weer ver te zoeken…
Wat ik jammer vind is dat de Charge HR geen onderscheid kan maken tussen lopen en bijvoorbeeld fietsen. Ik fiets elke dag 10 km van en naar werk, maar ondanks het feit dat ik dit handmatig log, telt hij er per fietsrit behoorlijk veel niet-gezette stappen bij op. Ervaren anderen dat ook? De duurdere Fitbit Surge zou dat onderscheid overigens wel kunnen maken. Wellicht interessant om die bij een volgend toernooi eens te testen.
Oh, en die zilveren beker? Die hebben we gewonnen.
Gastblog voor Techgirl.nl.
Techgirl
Project Jacquard: bewust broekzakbellen
2015 is het jaar van de wearables. In 2016 gaan we nog een stap verder door technologie te integreren in ‘slimme’ kleding. Project Jacquard van Google’s Advanced Technologies and Projects (ATAP) afdeling maakt het mogelijk om kleding en gestoffeerde meubels te transformeren in interactieve oppervlakken. Oftewel: je jasje als touchscreen.
Jacquard verwijst naar een industrieel weefgetouw en -methode om grote patronen in stoffen te weven, begin negentiende eeuw bedacht door de Franse uitvinder Joseph-Marie Jacquard. Het Jacquard garen dat Google heeft ontwikkeld, combineert dunne metaallegeringen met natuurlijke of synthetische garens zoals katoen, polyester of zijde. Dit geleidende garen kan op elke gewenste plek in de kleding verwerkt worden, waardoor een aanrakingsgevoelig vlak ontstaat. Bijvoorbeeld op de mouw van een jas.
Naast het ‘slimme’ garen heeft Project Jacquard elektronica en connectoren ontwikkeld ter grootte van een knoop die de interactie vastleggen en doorsturen naar een mobiele telefoon of ander apparaat. Jacquard biedt modeontwerpers daarmee alle mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren met interactieve kleding.
Google wil met Project Jacquard de kledingindustrie radicaal veranderen. Jeans merk Levi’s is de eerste officiële samenwerkingspartner. Toch zal het nog even duren voordat slimme kleding op grote schaal op de markt wordt gebracht. Bewust broekzakbellen behoort dus nog even tot de toekomst.
Gastblog voor Techgirl.nl.
Gadgets, Techgirl
Oordopjes: there’s more than meets the ear
Als ik ergens aan verslaafd ben zijn het twee dingen: m’n iPhone en Spotify. Volgens de statistieken luisterde ik in 2014 in totaal 26.321 minuten naar Spotify. Dat is 439 uur; bijna een uur en een kwartier per dag. Met name onderweg deel ik vele intieme uren met mijn oordopjes, maar ondanks dat heb ik nooit geweten welke krachten er in schuilden. Tot vorige week.
Dat je het geluid harder en zachter kan zetten met plus en min, en dat het middelste knopje voor pauze/play is, had je vast al door. Maar wist je ook dat…
- Je een nummer kan overslaan door de knop twee keer snel achter elkaar in te drukken?
- Een nummer fast forwarden doe je door twee keer op de middelste knop te drukken en de tweede keer langer ingedrukt te houden.
- Terug naar het vorige nummer? Gewoon drie keer achter elkaar op pauze/play drukken.
- Een stukje terugspoelen kan ook door drie keer te klikken en de derde keer de knop langer ingedrukt te houden.
Nog wat tips:
- De telefoon opnemen en weer ophangen doe je ook met de middelste knop.
- Als je net lekker muziek zit te luisteren, kan je diegene ook gewoon keihard negeren door de pauze/play-knop lang ingedrukt te houden.
- Een dubbele piep bevestigt dat het telefoontje wordt doorgeschakeld naar je voicemail.
- Mocht je geen vrienden hebben die bellen, maar toch behoefte aan een goed gesprek, houd dan de middelste knop lang ingedrukt om Siri te activeren. Vraag Siri bijvoorbeeld of Sinterklaas bestaat (en waar hij woont) of om een mop of verhaal te vertellen. Zo flauw dat het leuk is. Enjoy!
Gastblog voor Techgirl.nl. Foto uit Lessons Learned by Chance.